7 korisnih saveta o upotrebi antibiotika

Urša Jarc, mag. farm.
Reč antibiotik dolazi iz latinskog jezika i znači „protiv života“ (anti – protiv; bios – život). Prema definiciji antibiotik je materija koja usporava razmnožavanje bakterija ili ih uništava i upotrebljava se za lečenje bakterijskih infekcija. Protiv drugih mikroorganizama, kao što su virusi i paraziti, su potpuno neefikasni.
Pravilno uzimanje antibiotika

Bakterije susrećemo na svakom koraku. Samo na koži i u crevima ima nekoliko miliona različitih vrsta bakterija. Većina ne uzrokuje tegobe, a sa nekima, kao što su bakterije u crevima, živimo u saživotu. Međutim, neke bakterije, kada se previše razmnože, uzrokuju bakterijsku infekciju koju treba lečiti antibioticima.

Recept za antibiotik se 1× godišnje propisuje za 50% odraslih i 70% dece do 14. godine starosti.

Antibiotik uvek mora da propiše lekar, i to posle obavljenog pregleda. Uzimaju se prema uputstvu jer u protivnom antibiotik nije efikasan ili može da uzrokuje neželjena dejstva.

7 korisnih saveta o upotrebi antibiotika

1. Kada i kako moram uzimati antibiotik?

Većinu antibiotika treba uzimati u tačno određeno vreme. Ako je lekar propisao antibiotik koji treba uzimati svakih 8 sati, radi njegove efikasnosti se stvarno mora uzimati svakih 8 sati, a ne svakih 10 ili 5 sati. Ako ste propustili jednu dozu, nikada nemojte uzeti duplu dozu. Deci se većinom propisuje antibiotik u obliku suspenzije. U tom slučaju za efikasno lečenje bočicu treba promućkati pre upotrebe.

2. Da li mogu uzimati antibiotik uz jelo?

Zavisi koji antibiotik. Hrana može povećati ili smanjiti njegov efekat. Pratite uputstva koja vam je dao vaš lekar ili farmaceut. Antibiotik se može uzimati pre jela, tokom ili posle jela. Uputstvo „natašte“ ili „na prazan stomak“ znači da lek morate uzeti bar jedan sat pre jela. Lek svakako uzmite uz dovoljnu količinu tečnosti, najbolje sa vodom.3

3. Da li moram nešto izbegavati?

Tokom lečenja određenim antibioticima treba izbegavati neke namirnice. Ne preporučuje se uzimati određene antibiotike uz proizvode koji sadrže kalcijum, magnezijum i slične minerale. Izbegavajte mleko i mlečne proizvode, šumeće tablete sa kalcijumom i/ili magnezijumom, odnosno, jedite najmanje dva sata pre ili posle uzimanja antibiotika. Na efikasnost lečenja antibioticima mogu uticati i alkohol i grejpfrut. Savet o upotrebi pojedinačnog antibiotika naveden je u priloženom uputstvu a na to će vas upozoriti i u apoteci.

4. Koliko dugo moram da uzimam antibiotik?

Onoliko dugo koliko vam je propisao lekar! Iako se možda već posle nekoliko dana osećate bolje, mora da se pridržavate propisanog vremena lečenja. U protivnom može preživeti mala količina bakterija koja će razviti otpornost na antibiotike. Ako vam posle lečenja ostane nekoliko tableta ili malo sirupa, bacite ih u lekove za otpad i ne čuvajte ih za „drugi put“.

Saveti o uzimanju antibiotika

5. Da li mogu prijatelju dati antibiotik koji mi je ostao od prošlog lečenja?

Ne. Bakterijsku infekciju mora da potvrdi lekar i u skladu sa dijagnozom da propiše odgovarajući antibiotik. Iako vaš prijatelj ima slične probleme kao i vi, ne znači da mu je potreban isti antibiotik. Moguća je alergijska reakcija ili interakcija sa ostalim lekovima, čime možete ozbiljno da ugrozite njegovo zdravstveno stanje.

6. Da li mogu uzeti antibiotik uz ostale lekove?

Lekaru ili farmaceutu recite koje lekove i dodatke ishrani uzimate svaki dan. Lekar će u skladu sa tim možda odabrati drugi antibiotik i savetovati vam odgovarajući režim ishrane.

Antibiotike treba uzimati prema uputstvima, u protivnom neće delovati ili će izazvati neželjena dejstva.

7. Kako mogu da izbegnem neželjena dejstva?

Svaki lek, ne samo antibiotik, ima neželjena dejstva koja suvećinom blaga i prolazna. Najčešća neželjena dejstva pri upotrebi antibiotika su smetnje varenja, kao što su muka i proliv. Naime, antibiotici ne razlikuju loše bakterije od korisnih i zbog toga mogu narušiti mikrobnu ravnotežu u crevima. Za smanjivanje neželjenih dejstava antibiotika tokom lečenja preporučuje se uzimanje probiotskih kultura. Efikasnost određenih sojeva, kao što su Saccharomyces boulardii i Lactobacillus rhamnosus GG, pri sprečavanju proliva radi lečenja antibioticima je dokazana kliničkim istraživanjima.4,5

Za smanjivanje neželjenih dejstava antibiotika tokom lečenja preporučuje se uzimanje probiotika.

Pravilna i sigurna upotreba doprinosi boljem rezultatu lečenja, ređoj upotrebi antibiotika i smanjenju otpornosti mikroorganizama na antibiotike. Tome doprinosi istovremena upotreba bezbednih i efikasnih probiotskih kultura već od prvog dana uzimanja antibiotika. Proizvodi WAYA Biotic sadrže dokazanu, mikroinkapsuliranu probiotsku kulturu Lactobacillus rhamnosus GG. 

 

back to top