Kako poboljšati varenje i zašto tada upotrebiti probiotike?
DRUGI DEO
Kako poboljšati varenje i zašto tada upotrebiti probiotike? PRVI DEO
Pogledajmo i drugi deo članka sa korisnim uputstvima za pravilno i regulisano varenje.
4. Imajte u vidu koja je vrsta hrane za vas problematična (alergije i intolerancije)
Gastrointestinalni sistem svakog od nas je individualan i neretko se susrećemo sa alergijama ili intolerancijom na neku vrstu hrane.
Alergija na hranu javlja se kada naše telo, preciznije naš imuni sistem, pogrešno prepozna sastojak hrane (najčešće je to specifična belančevina) kao materiju štetnu za organizam i počne se preterano braniti brzim, burnim ili čak životno opasnim inflamatornim imunim odgovorom. Zbog burne reakcije tela pojedinci su obično dobro upoznati sa svojim alergijama na hranu.
Manja svest o izbegavanju hrane je prisutna kod intolerancije na hranu. Kod intolerancije je reč o gastrointestinalnoj tegobi koja se javlja usled odsustva enzima varenja ili usled poremećaja sposobnosti osobe da apsorbuje određene hranljive materije.
Intolerancija na hranu može da se izrazi na različite načine. Neke osobe mogu pojesti manju količinu inače problematične hrane bez većih problema. Kod njih tek nakon povećanja količine problematične hrane nastupaju simptomi i zbog toga se dešava da mnogi uopšte nisu svesni svoje intolerancije. Ako vam se međutim često pojavljuju neobjašnjene gastrointestinalne tegobe, savetujemo da vodite dnevnik ishrane, u koji ćete upisivati:
- koju hranu jedete
- koje simptome gastrointestinalnih poremećaja imate
- vremenski raspored hrane i simptoma
Retrospektivnom analize takvog dnevnika ishrane možete primetiti postojanje veze između uzimanja hrane i ( vremenski zakasnelom ) pojavom gastrointestinalnih tegoba. Na takav način možete shvatititi koju eventualnu intoleranciju na hranu imate i izbegavanjem, zamenom ili ograničenim unosom sporne namirnice sasvim uklonite neželjene gastrointestinalne poremećaje. Duži period postojanja gastrointestinalnih tegoba svakako je razlog za posetu lekaru.
5. Zdrava, raznovrsna i visokofunkcionalna crevna mikroflora je ključ do regulisanog varenja
5.1. Šta je uopšte crevna mikroflora?
Naš gastrointestinalni sistem je naseljen raznovrsnim ekosistemom mikroorganizama čiji uravnoteženi sastav i adekvatna aktivnost su vrlo važni za regulisano i pravilno varenje, kao i očuvanje opšteg zdravlja organizma. Te korisne kulture mikroorganizama (većinom bakterija) već dosta dugo nose naziv crevna mikroflora. Neke korisne funkcije crevne mikroflore uključuju:
- proizvodnju različitih hranljivih materija za nas (domaćina)
- sprečavanje infekcija koje uzrokuju crevni patogeni mikroorganizmi (štetne bakterije)
- povećanje odgovora imunskog sistema
Među naučnicima već duže postoji uverenje da sastav i funkcija crevne mikroflore zavise od osobina nas samih, a među njima su najvažnije:
- naša starost
- naše opšte zdravstveno stanje
- naše eventualne bolesti
- naš nivo stresa
Novija ispitivanja otkrivaju veliku važnost ishrane i dodataka ishrani. Medicina zasnovana na dokazima danas priznaje postojanje direktne veze između poznatog sastava i rada crevne mikroflore i uzimanja nekih hranljivih materija (prebiotika) i dodataka ishrani (probiotika).
Medicina zasnovana na dokazima danas priznaje postojanje direktne veze između poznatog sastava i rada crevne mikroflore i uzimanja nekih hranljivih materija (prebiotika) i dodataka ishrani (probiotika).
Prebiotici su definisani kao sastojci hrane koji služe kao hranljive materije za korisne bakterije unutar creva, a ujedno nisu hranljive materije za patogene bakterije u crevima. Od količine i tipa unesenih prebiotika neposrednozavisesastav i metabolička aktivnost naše crevne mikroflore, a posledica su neposrednog uticaja na naše zdravlje i opšte stanje organizma.
Prebiotici se nalaze u različitim namirnicama, a najčešće su prisutni u voću, povrću i žitaricama. U prvom delu članka detaljno su opisana prehrambena vlakna i ona su često, ali ne uvek, takođe prebiotici.
Prebiotike najčešće nalazimo u paradajzu, artičoki, banani, špargli, bobičastom voću, belom i crvenom luku, radiču, zelenom povrću, mahunarkama, ovsu, lanenim semenkama, ječmu i pšenici.
Izraz probiotik potvrđen je tek sredinom prošlog veka, ali upotreba fermentacije mlečnih kiselina i iskorišćavanje pogodnih fermentisanih proizvoda u korist zdravlja ljudi datira još iz antičkih vremena. Još su stari Rimljani i Grci poznavali različite recepte za pripremu kiselog mleka.
Svetska zdravstvena organizacija definisala je probiotike kao: živi sojevi selektivno odabranih mikroorganizama koji prilikom primene u odgovarajućim količinama domaćinu obezbeđuju pozitivne efekte na zdravlje.
5.4. Široka paleta korisnih efekata koje osiguravaju probiotici
Probiotik kao dodatak ishrani sadrži jedan ili više živih sojeva bakterija korisnih za crevnu mikrofloru koji poboljšavaju naše varenje brojnim mehanizmima delovanja:
- podstiču razvoj zdrave crevne mikroflore
- obezbeđuju odgovarajući odnos između patogenih i korisnih crevnih bakterija
- omogućavaju pravilnu obnovu crevne mikroflore posle terapije antibioticima
- smanjuju simptome sindroma iritabilnog creva
- sprečavaju nastanak karcinoma debelog creva i rektuma
- sprečavaju nastanak želudačnih ulkusa
- sprečavaju, odnosno skraćuju trajanje dijareje
- ublažavaju intoleranciju laktoze
Pored delovanja na varenje probiotici imaju i brojne druge efekte povoljne za zdravlje:
- povećavaju snagu našeg imunog sistema
- ublažavaju alergije na hranu
- pomažu u savladavanju zubnog karijesa
- ublažavaju kandidijazu
- olakšavaju atopijski dermatitis
5.5. Zašto odabrati upravo WAYA Biotic kapsule?
Naravno da različiti sojevi probiotskih bakterija nisu jednako korisni i zbog toga vam preporučujemo WAYA Biotic kapsule, koje sadrže najispitivaniji soj probiotskih bakterija Lactobacillus rhamnosus GG, koji pored gore opisanog opšteg probiotskog dejstva donosi i brojne druge prednosti potvrđene ispitivanjima. Neke od tih prednosti slede u nastavku:
- Lactobacillus rhamnosus GG omogućava najefikasnije smanjenje dijareje koju uzrokuje primena antibiotika, što je dokazano mnogim ispitivanjima.
- Na osnovu ispitivanja sprovedenog u hraniteljskom domu u Helsinkiju redovna upotreba Lactobacillus rhamnosus GG u obliku probiotika znatno je smanjila broj infekcija respiratornog sistema.
Da zaključimo: vidimo da probiotici donose puno pozitivnih efekata za naše zdravlje. Jedan od izazova proizvođača probiotskih dodataka ishrani je isporuka metabolički aktivnih (živih) bakterija na mesto delovanja (creva).
Zbog svoje jedinstvene tehnologije isporuke WAYA Biotic kapsule ističu se među ostalim probioticima dostupnim na tržištu jer posebnom tehnologijom mikroinkapsulacije obezbeđuju najveću dostavu metabolički aktivnih (živih) bakterija u debelo crevo, što donosi najviši stepen efikasnosti.
Izvori
- Livovsky DM, Pribic T, Azpiroz F. Food, Eating, and the Gastrointestinal Tract. Nutrients. 2020 Apr 2;12(4):986. doi: 10.3390/nu12040986. PMID: 32252402; PMCID: PMC7231022.
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/319176#what-are-the-benefits-of-fiber (Pristupljeno 7. 2. 2021)
- Otles S, Ozgoz S. Health effects of dietary fiber. Acta Sci Pol Technol Aliment. 2014 Apr-Jun;13(2):191-202. PMID: 24876314.
- https://www.healthline.com/nutrition/22-high-fiber-foods (Pristupljeno 7. 2. 2021)
- https://www.health.harvard.edu/digestive-health/dont-tolerate-food-intolerance (Pristupljeno 7. 2. 2021)
- Holscher HD. Dietary fiber and prebiotics and the gastrointestinal microbiota. Gut Microbes. 2017 Mar 4;8(2):172-184. doi: 10.1080/19490976.2017.1290756. Epub 2017 Feb 6. PMID: 28165863; PMCID: PMC5390821.
- Markowiak P, Śliżewska K. Effects of Probiotics, Prebiotics, and Synbiotics on Human Health. Nutrients. 2017 Sep 15;9(9):1021. doi: 10.3390/nu9091021. PMID: 28914794; PMCID: PMC5622781.