Zdrava ishrana tokom pandemije virusa COVID-19
Dakle, posvetimo se pitanju kako ćete se pobrinuti za to da od sada na vašem tanjiru budu zdravi obroci. Pročitajte pet saveta koje smo pripremili za vas, zasučite rukave i prionite na posao.
1. Planirajte jelovnik
Mnogi ljudi razmišljaju o hrani tek kada počne da im krči u stomaku. Da li ste i vi među njima? Ako jeste, znate da baš u takvim slučajevima praznite frižider i jedete nezdravu hranu. Zbog toga vam savetujemo da za sebe i svoju porodicu pripremite mesečni jelovnik koji će sadržati 3–5 obroka na dan. Ideje da zdrava jela možete pronaći u kuvarima i na blogovima. Bez brige, ima ih na pretek i za kuvarske početnike!
Zatim pretvorite jelovnik u spisak za kupovinu zavisno od broja ljudi u vašem domaćinstvu. Proverite koje namirnice sa spiska već imate u kući i šta vam još treba, a trgovinu posetite samo jednom mesečno ili svakih 14 dana, naoružani spiskom za kupovinu. Međutim, hranu takođe možete da naručite putem interneta i izbegnete rizik od infekcije koronavirusom i istovremeno uštedite novac jer će vam to olakšati izbegavanje kupovine nepotrebnih proizvoda koji vam se nude u prodavnicama.
2. Uvažavajte principe zdrave ishrane
Polovina svakog vašeg zdravog glavnog obroka trebalo bi da se sastoji od povrća, četvrtina od proteina i četvrtina od ugljenih hidrata. Tome dodajte salatu i čašu vode i zdrav obrok je pripremljen
Principi zdrave ishrane
- Odaberite osnovne namirnice bogate hranjivim materijama poput svežeg sezonskog voća i povrća, kao i integralnih proizvoda.
- Od namirnica bogatih ugljenim hidratima odaberite proizvode poput žitarica, kaša, integralnog hleba i testenine.
- Sveži sir, jaja i mahunarke su proteinske namirnice koje bi trebalo da budu svakodnevno na vašem tanjiru. Konzumaciju ribe preporučujemo jedanput do dva puta nedeljno, a meso bez masnoća možete sebi priuštiti najviše četiri puta nedeljno.
- Od masnoća radije birajte zdravija biljna ulja nego masti životinjskog porekla.
- U širokom luku izbegavajte masne grickalice i unapred pripremljenu hranu.
Za sada nema dokaza da se novi koronavirus prenosi hranom.
3. Smanjite verovatnoću infekcije koronavirusom putem namirnica
Trenutno nema dokaza da se novi koronavirus prenosi hranom, što znači da se virus ne razmnožava na hrani ili u njoj. Međutim, postoji teoretska mogućnost da pacijenti kijanjem, kašljanjem ili dodirom zaraženih ruku u trgovini prenesu virus na ambalažu ili hranu koji se zatim prenosi na kupca putem kontakta sluzokože sa zaraženim proizvodom.
Tu vrstu prenosa možete da izbegnete:
- doslednim i pravilnim pranjem ruku
- što ređim dodirivanjem proizvoda
- pranjem svežeg voća i povrća vodom
- termičkom obradom hrane jer je koronavirus osetljiv na visoke temperature
- odgovarajućim skladištenjem namirnica
4. Odaberite lokalno uzgojenu hranu
Konzumacija hrane koju proizvode lokalni proizvođači, prerađivači i uzgajivači donosi vam brojne prednosti. Osim što je hranljivija od one koja dolazi u prodavnice iz inostranstva, kupovina hrane iz lokalnog uzgoja, s jedne strane pomaže domaću privredu sa sa druge takođe pomaže u zaštiti okoline.
Regulisana crevna mikroflora je ključna za jak imuni sistem jer se čak 70% ćelija imunog sistema nalazi u crevima.
5. Uključite u svoju ishranu dodatke ishrani koji su potrebni vašem organizmu
Preporučujemo vam primenu probiotika koji obezbeđuju regulisano varenje i uravnoteženu crevnu mikrofloru. Uravnotežena crevna mikroflora je ključna za jak imuni sistem jer se čak 70% ćelija imunog sistema nalazi u crevima. Ostanite zdravi!
Izvor: NIJZ, Prehranski nasveti, namenjeni posameznikom in družinam v času nove virusne bolezni COVID-19, 2020
www.nijz.si/sites/www.nijz.si/files/publikacije-datoteke/prirocnik_koncni_1.pdf